Veelzijdige bloggers, makers en ondernemers

Teveel interesses en te weinig tijd? tips voor multipotentials

Heb je ook het gevoel dat je te veel interesses hebt en te weinig tijd? Dat je nooit genoeg kunt leren en doen om alles wat je wilt bereiken voor elkaar te krijgen? Dat je moet kiezen tussen je verschillende talenten en dromen?

Als je je hierin herkent, dan ben je waarschijnlijk een multipotential: iemand die veelzijdig, nieuwsgierig en creatief is. En als je deze blog leest werk je waarschijnlijk aan een blog, onderneming en/of tover jij één van je beste ideeën om tot een top service of product.

Stapels volle notitieboekjes op je bureau, maar geen actie ondernomen?

Maar je hebt ook een probleem: je hebt maar 24 uur in een dag. En dat is lang niet genoeg om al je interesses te volgen, je vaardigheden te ontwikkelen, en ook echt verder te gaan met de projecten die je in je hoofd hebt. Superfrustrerend, want je hebt het gevoel dat er meer in je zit dan een hoge stapel volle notitieboekjes op je bureau zonder dat er echt iets uit je handen is gekomen.

Hoe kun je dit oplossen? Hoe kun je meer doen met minder tijd? Hoe kun je al je passies in je leven passen zonder jezelf voorbij te lopen? En voordat je wegklikt: dit is geen artikel waarin ik je ga vertellen dat je je gewoon op één ding tegelijk moet focussen en verder eigenlijk niet moet zeuren. Dat is onmogelijk, dat weet jij als multipotential als geen ander.

Daarnaast geloof ik er heilig in dat ik ook de antwoorden niet voor jou heb. Die heb je zelf, jij weet als beste wat voor jou wel werkt en wat vooral niet. Maar ik kan je misschien wel op weg helpen met een aantal tips.

Denk in thema’s

Wat voor mij heel erg werkt, is in thema’s denken. In de academische wereld hebben ze het vaak over multidisciplinair leren. In deze blogpost ga ik je vertellen wat multidisciplinair leren is, waarom het zo waardevol is voor veelzijdige bloggers, makers en ondernemers en hoe je het kunt toepassen in je eigen leven. En waarom het ook handig om tijdens het dingen doen i.p.v. alleen als je iets nieuws aan het leren bent.

Multidisciplinair leren en jezelf ontwikkelen, gaat niet alleen over het opdoen van kennis in verschillende vakgebieden, maar ook over het beter begrijpen van hoe deze met elkaar verweven zijn. Je kent dit wel: als jij aan het brainstormen bent, ben jij op je best. Je associeert er op los en komt op allerlei verschillende interessante verbindingen. Dit is eigenlijk precies hetzelfde. Hoe beïnvloeden en versterken je verschillende elkaar?

In een eerdere blogpost hebben we het al gehad over plannen maken voor ondernemende duizendpoten. Daar hadden we het over een lopende lijst met dingen die je (ooit) nog eens wil doen en dingen die je de komende tijd wilt aanpakken. Met multidisciplinair leren ga je nog een stapje verder door te kijken: wat hebben de onderwerpen gemeen? Zijn er thema’s te ontdekken?

Meer afwisseling en minder blinde vlekken

Het voordeel van het ontdekken van een thema, is dat je een richting op gaan. In plaats van lineair plannen (eerst wil ik leren hoe ik een webshop opzet, daarna wil ik producten en maken, daarna wil ik deze testen, daarna wil ik meer leren over Pinterest) ga je kijken: welk thema kan ik in al deze onderwerpen ontdekken?

Misschien is het thema voor je eerste maand wel: ontdekken wat ik wil. Dan kun je in die maand kijken welke producten je écht wilt maken en welke kunnen wachten, welke webshop je handig vindt om te mee te werken en wie je daar eventueel mee zou kunnen ondersteunen. Daarna kom je vanzelf in een ander thema: ga je die producten en informatie verder uitbouwen, testen en kijken wat wel en niet voor je werkt. Meer uitvoeren en meer gerichte kennis opdoen.

Het voordeel hiervan is dat je de afwisseling erin houdt. Je krijgt minder snel blinde vlekken, het advies van een expert en je eigen wensen lopen bijvoorbeeld gelijk op zodat je je niet blind staart op je eigen idee alleen. Maar andersom geldt ook: omdat je tegelijkertijd met het bekijken van de mogelijkheden van een webshop in de gaten houdt wat je nu echt zelf wilt, loop je minder snel vast op: hoe kan ik zo snel mogelijk, zoveel geld verdienen om er na twee maanden achter te komen: een webshop opbouwen kost tijd én als ik het product niet echt leuk vindt, gaat het toch niets worden.

Kort samengevat heeft multidisciplinair leren en in thema’s denken meerdere voordelen:

 • het verbreedt je horizon: je houdt je ogen op meerdere perspectieven gericht
 • je bent creatiever: je combineert meerdere ideeën met elkaar
 • je leert en bent efficiënter omdat je je kennis van het ene onderwerp meeneemt naar het andere

En nu: hoe pak ik dit aan?

 • Identificeer overlappende gebieden:
  • maak (weer) een lijst van wat je de komende periode wilt leren en aanpakken
  • zoek naar thema’s of concepten die in meerdere gebieden voorkomen
   • Een voorbeeld: schrijf je persoonlijke blogposts én vind je psychologie en persoonlijke geschiedenis interessant? Misschien heb je op zo’n moment iets aan deze cursus. Of je springt helemaal in de narratieve psychologie
 • Experimenteer met overlap in je gebieden:
  • Pas technieken of ideeën uit het ene gebied uit op een ander
 • Creëer je eigen thema projecten:
  • Start een project dat meerdere van je interesses combineert
   • Een voorbeeld: bedenk een blogserie met een overkoepelend thema
 • Reflecteer:
  • Kijk naar wat voor jou werkt en wat niet. Wat niet werkt is net zo interessant als wat wel heeft gewerkt.

Heb jij ook een stapel vol volle notitieboekjes en evenveel onuitgevoerde ideeën?

En heb je weleens gedacht aan themagericht plannen maken?

Deze post bewaren om later nog eens terug te lezen, doe je door onderstaande afbeelding op Pinterest te pinnen:


7 Comments

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.