Multipotential Anna Jirina: “Ik heb lang gedacht dat ik nergens écht goed in was.”

Anna Jirina is een multipotential en ondernemende duizendpoot met een goed verhaal. Ze helpt webshop eigenaren aan meer klanten door het maken van een complete WordPress webshop tot aan grafisch ontwerp, (SEO) optimalisatie en het helpen met strategie. “Het is mijn missie om jouw webshop te laten groeien! Vandaag vragen we hoe ze bereikt wat ze wil bereiken door gebruik te maken van haar veelzijdigheid, wanneer ze op haar best is en hoe ze haar verschillende interesses en taken combineert om écht dingen voor elkaar te krijgen.

Wat betekent multipotentialisme voor jou en hoe kwam je erachter dat je een multipotentialite bent?

Multipotentialisme betekent voor mij dat je naast meerdere interesses ook meerdere kwaliteiten hebt en dus goed bent in meerdere dingen. In onze maatschappij is het ‘normaal’ dat je één vak kiest en uitoefent.

Maar als je een multipotentialite bent is kiezen super lastig, omdat je dan het gevoel hebt dat je niet al je kwaliteiten optimaal kunt benutten. Ook is er de angst voor verveling, want multipotentials zijn super leergierig, omdat ze ook buiten hun opleiding en werk bijleren. (Omdat één functie vaak niet bevredigend genoeg is en ze zich willen blijven ontwikkelen op meerdere vlakken).

Ik kwam er zelf achter dat ik een multipotentialite ben toen ik afgestudeerd was. Natuurlijk zat dit er al veel eerder in (ik wilde niet voor niets een zo breed mogelijke HBO-opleiding doen), maar ik was me daar nooit heel bewust van. Totdat ik afstudeerde en moest gaan solliciteren. Ik herkende mezelf in geen enkele functie omschrijving en maakte voor elke sollicitatie een aparte CV aan, zodat mijn profiel beter paste bij wat bedrijven zochten. Tijdens het solliciteren kreeg ik vaak te horen dat er geen plek was voor een allround creatieveling zoals ik of dat ze bang waren dat ik me zou gaan vervelen. Ook hoorde ik vaak dat ze mij meer een illustrator vonden dan een grafisch vormgever of andersom. En dat was nog maar een klein onderdeel van mijn passies. Ik werd telkens in een hokje gedrukt waar ik me niet comfortabel bij voelde. Want waarom kun je niet meerdere dingen combineren en waarom moet er per se een stempel op?

Wanneer ben jij op je best en het meest creatief?

Als ik daar de ruimte en tijd voor heb. Meestal komt inspiratie op de meest random momenten. Maar soms moet ik er ook wel even goed voor gaan zitten om te brainstormen en komt het dan. Eigenlijk is er niet echt een peil op te trekken. Ik ben snel overprikkeld en heb ook echt tijd nodig om weer op te laden voor mijn brein weer aangaat. Maar als ik eenmaal in een flow zit kan niks mij stoppen!

Hoe combineer je jouw verschillende passies en talenten in je werk?

Al sinds jongs af aan ben ik dol op schrijven en fotograferen. Deze passies combineer ik door te bloggen. Inmiddels heb ik al ruim 10 jaar mijn lifestyleblog Annajirina.nl, waar ik schrijf over alles wat ik leuk vind. Vroeger was mijn blog echt een uitlaatklep, maar nu mijn blog ook mijn werk is ben ik wel selectiever geworden in wat ik plaats. Ook omdat de meeste bezoekers nu via Google komen. Wat dat betreft is de blogwereld de afgelopen jaren enorm veranderd!

Ik ben afgestudeerd als Allround Stylist en vormgever en naast mijn blog wilde ik nog iets voor mezelf starten, waar ik ook mijn passie voor ontwerpen in kwijt kon. Ik startte in 2018 mijn eigen webshop met kleding met mijn zelf ontworpen prints. En zo ontdekte ik mijn passie voor webshops! Ik kwam erachter dat een kleding webshop niks voor mij was, maar dat ik het bouwen en in de markt zetten van mijn webshop helemaal geweldig vond. Al snel veranderde mijn website in een inspiratieplatform voor andere startende webshop eigenaren, waar ik mijn kennis deelde.

Inmiddels help ik met mijn bedrijf Studio Anna Jirina webshop eigenaren met branding en strategie, zodat ze (meteen) meer klanten aantrekken. Want het starten van een webshop is één ding, maar je producten ook daadwerkelijk verkopen is waar het bij veel webshop eigenaren spaak loopt. En daar kom ik om de hoek kijken ;-). Van het maken van WordPress webshops tot aan strategie sessies, SEO optimalisatie en grafisch ontwerp: met mijn brede aanbod help ik webshops groeien op meerdere manieren.

Wat zijn de grootste uitdagingen waar je als multipotentialite mee te maken hebt gehad en hoe heb je die overwonnen?

Ik heb lang gedacht dat ik nergens écht goed in was en dat dat de reden was dat solliciteren niet echt lukte. Het was nooit mijn ambitie om ondernemer te worden, maar ik koos dit pad omdat ik het gevoel had dat het niet anders kon. Ik hoopte door het starten van mijn eigen bedrijf voldoende ervaring op te doen en te ontdekken wat ik nou écht leuk vond, zodat ik daarna hopelijk een passende baan kon vinden. Ik zag mijn bedrijf dus eigenlijk een beetje als mijn CV. En met succes: ik werd in 2019 namelijk gevraagd om voor een kleding webshop te werken. Ongeveer 2 jaar heb ik hier de marketing, social media en vormgeving gedaan. Ik voelde mij als een vis in het water, omdat ik heel veel verschillende taken had. Dit was echt de baan waar ik na mijn afstuderen van droomde!

Maar tijdens deze baan ontdekte ik dat het ondernemen en de vrijheid die daarmee gepaard gaat toch beter bij mij paste. Ik had intussen al zoveel opgebouwd wat ik onmogelijk zou willen opzeggen voor wie of welke baan dan ook. Ook ben ik snel overprikkeld en merkte ik dat een kantoorbaan echt niks voor mij was op de langere termijn. Weer kwam die verveling de kop opsteken waar veel multipotentialis mee strugglen, ondanks dat ik veel verschillende taken had. Na 2 jaar had ik voor mijn gevoel alles wel gezien en wilde ik me weer verder ontwikkelen op andere vlakken. Ook viel het combineren van mijn baan met mijn bedrijf me heel zwaar en zat ik een bepaalde periode tegen een burn-out aan.

Dus besloot ik weer fulltime te gaan ondernemen met een compleet nieuw aanbod! Ik dook helemaal in de wereld van de online cursussen, bouwde een eigen cursusplatform en lanceerde mijn allereerste Photoshop cursus.

Maar ook daarmee liep ik op een gegeven moment tegen een plafond aan en had ik het gevoel dat ik weer moest gaan kiezen, wat ik eigenlijk niet wilde. Ik vind Photoshop helemaal geweldig, alleen gebruiken veel webshop eigenaren Canva (wat gratis is), waardoor de cursus niet per se een need to have was. Alleen moest ik fulltime van mijn bedrijf kunnen leven en dus moest ik ook wel commerciële keuzes gaan maken waarmee ik mijn doelgroep écht zou kunnen helpen. Dat bleek het maken van WordPress webshops! De aanvragen stroomden in 2023 binnen en ook voor het eerste kwartaal van 2024 is mijn agenda helemaal vol.

Kortom, de grootste uitdaging in het zijn van een multipotential is het ‘goud’ ontdekken waarmee je je kunt onderscheiden van anderen. Dat is super lastig als je veel dingen leuk vindt en het gevoel hebt nergens echt in uit te blinken. Zeker als ondernemer ben je snel geneigd om je eigen ding te doen. Maar het is juist super belangrijk om een niche te kiezen en je te verdiepen in je doelgroep. Inmiddels heb ik voor mijn gevoel eindelijk een balans hierin gevonden. Ik doe wat ik leuk vind en wat mijn doelgroep nodig heeft, maar branding en strategie is nog steeds heel breed, waardoor ik veel verschillende dingen kan doen!

Ook huur ik nu grappig genoeg een werkplek bij een co working space (Workmode). Af en toe op kantoor werken is toch wel fijn voor de afwisseling. En nu ik zelf kan bepalen wanneer en hoe lang ik daar ga zitten is het ook veel beter te doen met mijn HSP-brein die overuren draait. Als ik moe ben ga ik gewoon thuis werken of eerder weg haha.

Hoe ziet een typische werkdag er voor jou uit en hoe houd je jezelf gemotiveerd en geïnspireerd?

Ik probeer steeds meer om vaste dagen te blokken voor bepaalde werkzaamheden. Zo is woensdag Studio Anna Jirina dag, een dag waarop ik content maak voor Instagram, een nieuwsbrief verstuur of een blog schrijf. Op donderdag en vrijdag werk ik meestal voor klanten voor wie ik een WordPress webshop maak. En op maandag en dinsdag werk ik aan mijn blog, freelance opdrachten én doe ik van die ‘tussendoor’ taakjes.

Maar er zijn ook weken dat het dweilen met de kraan open is en ik alles door elkaar doe, om het maar gedaan te krijgen. Structuur is dan ver te zoeken, mijn verstand gaat op 0 en ik ben alleen maar bezig met mijn to do lijst af te werken, in willekeurige volgorde. Het is best een uitdaging om Anna Jirina & Studio Anna Jirina te runnen, ook omdat beide websites ook hun eigen social media kanalen hebben. Dus alles is keer twee: het maken van content, schrijven van blogs, mailtjes, SEO optimalisatie, pins inplannen voor Pinterest etc.

Hoe ga je om met eventuele kritiek of onbegrip van mensen die denken/vinden dat je één focus moet hebben of een keuze moet maken?

Daar heb ik eigenlijk nooit last van gehad. Degene die mij de afgelopen jaren het meest in de weg heb gezeten wat dat betreft, ben ikzelf. Ik vond namelijk van mezelf dat ik moest kiezen, omdat ik anders nooit zou ‘slagen’ als ondernemer. Om me heen zag ik alleen maar ondernemers met een hele duidelijke niche die de ene klant na de andere kregen. Inmiddels weet ik dat je ook als multipotential een succesvolle onderneming kunt hebben, alleen is het uitdagender en kost het meer tijd, omdat je geen duidelijk uitgestippeld pad hebt. Ik ben zelf enorm vaak van koers veranderd en sluit niet uit dat dit in de toekomst weer gebeurt haha.

Wat zijn je toekomstplannen en ambities als multipotentialite?

Ik ben gek op reizen en ik hoop ooit een hotel of B&B te runnen in het buitenland. Iets totaal anders, maar ik denk ook wel dat ik op een gegeven moment klaar ben met zoveel laptopwerk, haha. Voor nu vind ik de vrijheid om te werken waar en wanneer ik wil echt helemaal geweldig. Ik ben nergens aan gebonden en kan mijn dagen inrichten hoe ik dat wil. Een droom die werkelijkheid is geworden, maar de weg ernaartoe was een bumpy road. 

Ook heb ik plannen om weer een webshop te gaan starten in een te gekke niche markt (ja, voor een webshop is een niche echt heel belangrijk ). Wat mij tegenhoudt is weer een voorraad hebben met fysieke producten, omdat ik dan mijn vrijheid verlies. Dus ik zit er ook aan te denken om een affiliate webshop te starten (je linkt dan in je webshop door naar producten van andere webshops, denk aan een Kleertjes.com), waar je commissie over verdient. Alleen vraag ik me af of dit wel rendabel gaat zijn en zo ja, hoeveel tijd daar overheen gaat.

Voor nu focus ik me vooral op het laten groeien van Studio Anna Jirina en Anna Jirina! Ik hoop nog veel meer webshop eigenaren aan een professionele WordPress webshop te helpen en sluit ik niet uit dat er in de toekomst nog meer cursussen komen. Onlangs lanceerde ik de cursus ‘Meer webshop klanten met SEO’ en die wil ik ooit herlanceren. Maar voor nu ben ik even helemaal klaar met cursussen en wil ik even een ander product uitbrengen. Wat dat gaat zijn kom je wel achter als je me gaat volgen via Instagram

Nu jij: Wat vond je het meest inspirerend of leerzaam aan het verhaal van Anna Jirina? Wat neem je mee uit dit artikel? Laat het Anna en mij weten in de comments hieronder!

Dit artikel bewaren om later nog eens te lezen? Pin dan de onderstaande pin naar jouw eigen Pinterest inspiratie board:

Foto: Studio Anna Jirina

Comments

7 reacties op “Multipotential Anna Jirina: “Ik heb lang gedacht dat ik nergens écht goed in was.””

 1. nicole orriens avatar

  Wat interessant! Dit woord kende ik nog helemaal niet. Ik vind het ook heel leuk om te lezen over haar blog en hoe de blogwereld is veranderd. Dat herken ik.

  1. Heleen avatar

   Bedankt voor je leuke reactie! Herken je je er ook in of juist helemaal niet? Hoe lang blog jij ondertussen al?

 2. Kijkje in huis en tuin avatar
  Kijkje in huis en tuin

  Wat leuk om te lezen, ik krijg vaak inspiratie als ik ga wandelen.

  1. Heleen avatar

   Heerlijk! Dat is helemaal geen slechte manier 🙂

 3. Claire avatar
  Claire

  Ik vind het super mooi dat je hier aandacht aan schenken en er het licht op schijnt door prachtige multipotentials een podium te geven! Wat ik vooral herken aan Anna haar verhaal is dat je nog zo happy kunt zijn met het heden, maar dat er ook andere toekomstplannen klaarstaan en je nooit klaar bent met dromen.

 4. Eva avatar
  Eva

  Wat leuk! Ik had er nog nooit van gehoord en ik herken mezelf er ook wel in.

 5. Jouvence avatar
  Jouvence

  Ik herken mijzelf hier heel erg in. Goed dat je hier meer aandacht aan besteed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *