Interview

veelzijdige tekstschrijver en blogger Cynthia: “als ik mezelf terug moet brengen naar één onderwerp, dan doe ik mezelf tekort.”

Kun je kort iets vertellen over wie je bent, wat je doet en waar mensen je kunnen vinden?

Mijn naam is Cynthia Lukassen. Ik ben 39 jaar en woon met mijn man en dochter in Ede. Ik werk als blogger op mijn eigen blog Cynspirerend

Daarnaast help ik ondernemers en organisaties om meer bezoekers te krijgen op hun website. Als adviseur, freelance tekstschrijver en trainer. Meer daarover kun je lezen op mijn website voor ondernemers: CynthiaLukassen.nl

Wat betekent multipotentialisme voor jou en hoe kwam je erachter dat je een multipotentialite bent?

Ik kende eigenlijk vooral de term multipassionate, maar dat komt volgens mij op hetzelfde neer. Als multipotentialite heb je volgens mij de luxe dat je van veel dingen blij kan worden. Ik word gelukkig van koken en recepten verzinnen. Maar ook van bordspellen spelen. Van minibiebs en lezen. Van tekenen en schilderen. Van coachen en trainingen geven. En natuurlijk van schrijven. 

Ik ben een creatieve denker, die makkelijk in iemands hoofd kan kruipen en zo vernieuwende, originele dingen kan bedenken. Daarom vind ik het schrijven wellicht ook zo leuk om te doen. Want bij elke tekst duik ik elke keer weer in het hoofd van een nieuwe lezer. Wat wil hij of zij weten? Waarmee kan ik ze helpen? En wat kan ik hen aan extra’s bieden, waardoor ze gaan kwispelen van wat ik schrijf?

Dat kan een blog op mijn eigen website zijn over onze favoriete bordspel, maar ook als ik voor een opdrachtgever in de wereld van true crime podcasts duik. 

Juist doordat ik zo veel leuk vind, kan ik ook snel leeglopen en het overzicht kwijtraken. Ik heb echt structuur nodig om niet in een creatieve, impulsieve chaos te verdwijnen. Daarom werk ik met een planner, Excel lijstjes en veel structuur. Zowel privé als tijdens mijn werk overigens. Voor mij werkt dat heel fijn.

Wanneer ben jij op je best en het meest creatief?

Als ik zo min mogelijk afleiding om me heen heb. Het liefst na een ochtendwandeling, waar de eerste ideetjes al naar boven kwamen poppen. Daarna lekker in mijn eigen bubbel – lees: mijn werkkamer – en dan los kunnen gaan met alles wat er in mijn hoofd naar boven komt. Dan vliegt de tijd ook en moet ik oppassen dat ik niet vergeet te lunchen. Of erger: dat ik wel op tijd bij het schoolplein sta om mijn dochter op te halen!

Ook als ondernemers online beter zichtbaar willen worden vind ik het heerlijk om met ze mee te denken. Niet iedereen is hetzelfde en gaat op dezelfde dingen aan. Ik vind het fijn om samen te ontdekken: waar ga je van kwispelen en hoe kun je juist datgene inzetten om beter zichtbaar te worden met je website?

Tja, en mijn dochter en ik zijn samen echte Crea Bea’s. Tekenen, recepten verzinnen, schilderen, spelletjes verzinnen, kleien, puzzels maken, kruidenmixen verzinnen, knutselen… Heerlijk om samen aan tafel te gaan zitten en onze fantasie lekker de vrije loop te laten gaan.

Hoe combineer je jouw verschillende passies en talenten in je werk?

Ik schrijf over mijn passies: onder andere bordspellen, food en duurzaamheid komen bij Cynspirerend aan bod. En de blogs over websites, SEO en ondernemers tips komen op mijn (gloednieuwe) website CynthiaLukassen.nl aan bod. 

Daarnaast kan ik mijn liefde voor coachen en trainen kwijt, wanneer ik SEO-advies of een schrijftraining geef. Ook schrijf ik columns in de krant Ede Stad en het tijdschrift van Apneuvereniging Nederland.

Wat zijn de grootste uitdagingen waar je als multipotentialite mee te maken hebt gehad en hoe heb je die overwonnen?

Plannen! Dat kwam ook uit een jobcoachtraject die ik heb gedaan, voordat ik als zelfstandig ondernemer begon. Ik heb behoefte aan structuur, maar dat heb ik zelf niet van nature.

Daarom gebruik ik dagelijks een planner. Werk ik met spreadsheets en Excel bestanden. En ik overleg veel met mijn man, die van nature veel makkelijker overzicht houdt. Dat is echt fijn. 

Hoe ga je om met eventuele kritiek of onbegrip van mensen die denken dat je één focus moet hebben of een keuze moet maken?

Als blogger heeft me dat regelmatig onzeker gemaakt. Want ik heb met veel moeite de onderwerpen van mijn blog teruggebracht naar vier focuspunten: bordspellen, moederschap, recepten en bewust leven. 

En dan nog zeggen opdrachtgevers dat ze echt op zoek zijn naar alleen een foodblogger of alleen een mamablogger. Terwijl: als ik mezelf terug moet brengen naar één onderwerp, dan doe ik mezelf tekort. En ga ik op den duur echt minder kwispelen van mijn werk. En dat merk je in mijn teksten. Het persoonlijke, het vrolijke en het Cynspirerende vleugje verdwijnt dan uit mijn teksten. En dat is juist mijn kracht als schrijfster. Afwisseling houdt me scherp.

Daarom probeer ik dat los te laten. Maar soms raakt het me wel. Heel eerlijk? Freelance werk gaat op en neer qua drukte. Als ik een drukke periode heb kan ik dit soort opmerkingen makkelijker naast me neerleggen dan wanneer het rustig is. Maar dat is wel menselijk, denk ik.

Wat zijn je toekomstplannen en ambities als multipotentialite?

Blijven doen waar ik van kwispel. Ik weet inmiddels uit ervaring dat ik een 10 jarenplan kan opstellen, maar dat die waarschijnlijk toch niet uit gaat komen. De wereld, mijn situatie en ikzelf: alles verandert continue. Dus probeer ik zoveel mogelijk mee te zweven in de flow van het leven. Mijn ambitie? Vooral veel mensen helpen om de aandacht te krijgen die ze verdienen. Via mijn een mooi stuk op mijn blog of door ze te helpen om een knettergoede, slimme website te bouwen. Ik hoop mijn leven lang te mogen schrijven over alles wat me inspireert.

Wil je meer lezen van Cynthia? Kijk dan op haar website Cynspirerend of op Cynthia Lukassen.

Herken jij je in het verhaal van Cynthia? Of juist helemaal niet en kun je je niet voorstellen dat iemand meer dan een onderwerp tegelijk aanpakt? Laat je horen in de comments. Ik ben heel benieuwd of jullie het verhaal van Cynthia net zo herkenbaar vinden als ik.

6 Comments

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.