Veelzijdige blogger Mirjam: “Je hoeft dingen echt niet altijd alleen te doen.”

Kun je kort iets vertellen over wie je bent, wat je doet en waar mensen je kunnen vinden?

Mijn naam is Mirjam Hart. Ik ben vooral moeder van 3 kinderen (17,9 & 5). Daarnaast beheer ik twee websites, waar ik mijn ziel en zaligheid in kan stoppen. Eengoedverhaal.nu is een lifestyle blog met focus op duurzaam leven en wonen. Deze is vooral ontstaan als extra platform om mijn interieurtips en foto’s te kunnen delen, toen Instagram mij gevoelsmatig te veel beperkte. Ik ben namelijk dol op interieurstyling en dat is volgens mij best goed terug te zien in onze kleurrijke woning.

Eengoedereis.nu is een reisblog over duurzamer reizen. Hier vind je dus vooral reistips voor bestemmingen binnen Europa, waarvoor je niet hoeft te vliegen. Met name in mijn reisblog kan ik echt mijn fotografie hobby goed gebruiken. En het is een goed excuus om er lekker op uit te gaan, want ik vind het vooral leuk om korte citytrips te maken. En in een speciale categorie deel ik al mijn kringloopadressen, want ik ben een echte schatzoeker. 

 Wat betekent multipotentialisme voor jou en hoe kwam je erachter dat je een multipotentialite bent?

Ik ben van mening dat in iedereen een zogenaamde multipotentialite schuilt. Alleen worden de meeste van ons – ik in ieder geval wel- opgevoed met het idee dat je vooral op één ding moet focussen. Met beroepskeuzetesten komen we erachter waar onze talenten liggen en dan lijkt de meest logische keuze, het beroep waar je veel aanleg voor hebt.

Maar eigenlijk hebben we allemaal verborgen talenten, die op latere leeftijd kunnen bovendrijven. Of we kunnen er actief naar op zoek gaan. En beseffen dat je niet ergens in hoeft uit te blinken om ermee aan de slag te gaan. Zo ben ik bijvoorbeeld begonnen als tekstschrijver (ook al kan ik nog best wel schrijf- en taalfouten maken) en heb ik na de komst van mijn twee jongste kinderen gewoon de camera durven oppakken om te kijken of fotografie mij zou liggen. 

Wanneer ben jij op je best en het meest creatief?

Ik werk vanuit huis. Dat vind ik ideaal met schoolgaande kinderen, want ik wil er vooral veel voor hen zijn. Op schooldagen werk ik voornamelijk ’s ochtends, maar dat komt mij goed uit, want dan heb ik de meeste energie. Twee dagen in de week gaan de twee kleintjes naar de bso, zodat ik een hele werkdag kan inplannen. Soms besteed ik dan een hele dag achter mijn bureau en tik ik reisverslagen of informatieve blogs. Andere dagen ga ik juist eropuit, alleen of met collega’s, om nieuwe content te maken. 

Soms pak ik ook wat uurtjes in de weekenden, als ik opeens een idee heb wat niet kan wachten. De avonduren ben ik te moe om echt iets gedaan te krijgen. Mijn creatieve momenten zijn eigenlijk niet te voorspellen, met dank aan mijn ADD. Op sommige dagen ben ik als een malle aan het tikken en fotograferen. Op andere dagen lijkt er niets nuttigs uit mijn pen te komen. Maar het schijnt dat je van vervelen ook tot nieuwe inzichten komt, dus ook die momenten probeer ik te omarmen. 

Hoe combineer je jouw verschillende passies en talenten in je werk?

Gelukkig kan ik mijn werk en privéleven goed combineren. Ik pas mijn werk zoveel mogelijk aan rondom de schema’s van de kinderen. Heel soms ben ik weg op persreis en dan vangt mijn vriend de boel op, omdat hij soms kan thuiswerken. 

In mijn werk kan ik veel aspecten goed combineren. Mijn passie voor fotografie komt voor beide websites goed van pas. Op de dagen dat ik thuis ben, stort ik mij op het maken van content en lekker lummelen in huis. 

Wat zijn de grootste uitdagingen waar je als multipotentialite mee te maken hebt gehad en hoe heb je die overwonnen?

Dat ik een reisblog ben begonnen is eigenlijk best vreemd, aangezien ik van nature een huismus ben. Ik ga wel graag weg, maar dan het liefst met mijn gezin of goede vrienden. Tot een paar jaar geleden had ik slapeloze nachten als ik in mijn eentje ergens alleen naartoe moest en was ik bloednerveus als ik alleen in een trein of bus moest stappen.

Die angsten heb ik echt moeten overwinnen, want sommige persreizen kan ik nu eenmaal niet altijd met vrienden of familie doen. Mijn eerste treinreis naar Brussel heb ik echt wel een traantje gelaten en nog vind ik alleen op pad gaan heel spannend, maar door het gewoon te doen, leer ik ook weer veel meer over mezelf en gaat het mij steeds iets beter af. 

Ook is multitasken niet altijd even goed voor mij. Vanwege mijn ADD, is plannen en overzicht houden voor mij best lastig. Daarom vraag ik regelmatig hulp van mijn vriend, om bijvoorbeeld even mee te kijken naar planningen en lange mails over samenwerkingen.  Mijn tip is namelijk altijd: je hoeft dingen niet alleen te doen. Doe vooral wat je goed kan en waar je energie uithaalt. En als het kan, vraag dan om hulp bij zaken die je minder liggen. 

Hoe ziet een typische werkdag er voor jou uit en hoe houd je jezelf gemotiveerd en geïnspireerd?

Een thuiswerkdag verloopt altijd iets anders. Mijn bureau ligt bezaaid met (uitwisbare) planners en agenda’s. Per dag houd ik een to-dolijstje bij. Zaken waar ik echt mijn aandacht bij moeten houden (zoals belangrijke mails beantwoorden en artikelen tikken) plan ik zoveel mogelijk ‘s ochtends in, omdat ik dan op m’n scherpst ben. Ook gebruik ik deze tijd voor het inplannen van social posts.

Wil ik even weg? Om een boodschap te halen of om even langs de kringloop te gaan? Dan doe ik dat het liefst na deze agendapunten, omdat ik anders uit mijn flow ben. 

Later in de middag besteed ik meestal tijd aan fotografie, omdat het licht dan optimaal is.  Daarna doe ik ook fotobewerking. Ik eindig de dag met alvast mijn lijstjes voor de komende dagen te bewerken. 

Maar op dagen dat er een event of reisje gepland staat, ziet een werkdag er natuurlijk compleet anders uit. 

Hoe ga je om met eventuele kritiek of onbegrip van mensen die denken dat je één focus moet hebben of een keuze moet maken?

Die mensen doen zichzelf tekort, denk ik dan. Maar iedereen doet het anders en als zij denken gelukkig te worden met focussen op één ding, lekker doen. Ik ontdek graag nieuwe kanten van mezelf en durf dan ook niet te stellen dat ik over tien jaar nog doe wat ik nu doe. Ik zou namelijk ook nog beste wel kinderboeken willen schrijven, reisreportages voor bladen willen maken en met mijn vriend fantaseer ik over verhuizen naar het buitenland en het opzetten van een webshop. 

Wat zijn je toekomstplannen en ambities als multipotentialite?

Het mooie is, dat ik geen idee heb. Omdat wat mij betreft de focus niet op één ding ligt en de focus van mij ook best mag verschuiven, laat ik mij graag verrassen! 

Foto: Hedwig den Hartog Photography. 

En nu jij: wanneer ben jij op je meest creatief? Laat je horen in de comments!

Comments

9 reacties op “Veelzijdige blogger Mirjam: “Je hoeft dingen echt niet altijd alleen te doen.””

 1. Anja avatar
  Anja

  Ik ben ook net zoals Mirjam een ochtendmens, vaak sta ik zelfs extra vroeg op om in de vroege ochtend enkele uurtjes ongestoord te kunnen werken. Dan krijg ik echt zoveel meer werk gedaan 🙂 heerlijk rustig.

 2. Tessa avatar
  Tessa

  Wat leuk dat je twee verschillende blogs bij houdt! Ik ben zelf ook een ochtend mens

 3. Corrina avatar
  Corrina

  Ik ben geen ochtend mens
  Moet elke dag vroeg op voor mijn werk
  Laat naar bed en vroeg eruit niet zo goede combi
  Maar ach
  In het weekend maak ik het vaak laat
  Leuk om je via je blog te volgen

 4. Mitchel avatar
  Mitchel

  Leuk om meer inzicht te krijgen in hoe jouw werk en werkdag eruit ziet.

 5. Eat Live Travel avatar
  Eat Live Travel

  Wat super leuk dat dit een blog is over over duurzamer reizen. Zo belangrijk! Net zoals Mirjam werk ik ook met een to-do list. Voor mij werkt dat het prettigste, zodat ik niks vergeet. Dit vind ik heel waardevol: “En beseffen dat je niet ergens in hoeft uit te blinken om ermee aan de slag te gaan”. Soms moet je er gewoon een hele grote passie voor hebben en dan komt het goed!

 6. theNextG1rl avatar
  theNextG1rl

  Mooi om te lezen, veel herkenning ook! Ik ben er van overtuigd dat steeds meer mensen snappen dat je niet per se één ‘passie’ hoeft te hebben, maar meerdere dingen leuk kunt vinden (of in bepaalde fases x leuk vindt en een paar maanden later helemaal opgaat in y). Goed dat jullie er op deze manier wat meer aandacht aan besteden!

 7. Irene | Neneh's Choice avatar
  Irene | Neneh’s Choice

  Gaaf om te lezen en zo herkenbaar. Ik ben ook niet iemand die zich op één ding vast wil pinnen en ik werk dan ook met stapels to do lijstjes.

 8. Malou avatar
  Malou

  Zelf heb ik ‘s middags het meeste energie en ik denk dat ik dan ook het creatiefst ben. Ik ben over het algemeen niet zo’n ochtendmens

  1. Heleen avatar

   Goed om te weten toch? Werken je kinderen daaraan mee of houden die daar geen rekening mee? 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *