Interview

Veelzijdige blogger Judith: “Als mensen aan mij vragen wat ik doe, zeg ik vaak: “Heb je even?”

Het is weer vrijdag en dat betekent: weer tijd voor een interview met een veelzijdige blogger, maker of ondernemer. Vandaag spreek ik Judith van de website Worldwife. Judith is 51 jaar en woont in Helmond.

Als reisblogger besteedt ze het grootste deel van haar tijd aan het schrijven van artikelen, het bijhouden van sociale media, het zoeken naar samenwerkingspartners, het schrijven van nieuwsbrieven, het beantwoorden van vragen van lezers en het bijhouden van administratie. Natuurlijk reist ze ook graag om nieuwe inspiratie op te doen. Als ik haar vraag om een foto voor bij dit interview, krijg ik een foto waarop ze in Tbilisi in Georgië te zien is. Ze schrijft dus niet alleen over reizen, ze is ook echt vaak op pad.

Naast haar blog maakt Judith reisvideo’s voor YouTube, is ze een persoonlijke reisplanner, doet ze socialmediamanagement voor anderen en maakt ze video’s van evenementen.

Samen met haar zoon bedacht ze een bordspel dat nu in de winkels ligt. In december draaide ze een lokale succesvolle adventskalender. Judith is ook veel bezig met interieurstyling, thuis, bij haar vriend en bij vrienden. Ze overweegt om dit professioneel aan te gaan pakken, dus houd haar website goed in de gaten als je ook interesse hebt in interieur en hulp of advies zou willen.

Wat betekent multipotentialisme voor jou en hoe kwam je erachter dat je een multipotentialite bent?

Ik weet pas een paar jaar dat ik een multipotentialite ben. Ik liep bij een loopbaancoach omdat ik niet happy was in mijn baan. Ik was al achter in de 40 en wist nog steeds niet wat ik later zou willen worden, ik vind zoveel leuk. 

Bij de loopbaancoach deed ik allerlei tests en daar kwamen heel veel verschillende beroepen uit. Van tuinman, tandarts en fotograaf tot rechercheur en docent Nederlands. Van die coach moest ik kiezen en me op één ding focussen. Dat wilde en kon ik niet. Ik wil het allemaal. Dat is natuurlijk vrij lastig in één functie en dus begon ik voor mezelf. Nu kan ik doen wat ik leuk vind.

Nadat ik afscheid had genomen van de loopbaancoach kwam ik op LinkedIn de term multipotentialite tegen (ik vind het nog steeds een moeilijk woord). Ik ging er eens meer over zoeken en het kwartje viel al snel. Dit ben ik! Ik ben niet anders of raar, er is gewoon een woord voor wat ik ben. Eigenlijk ben ik wel anders, maar dat er een naam voor is, voelde goed. Eindelijk begreep ik waarom ik op school vroeger niet goed gedijde en waarom ik moeilijk keuzes kan maken. 

Het fijne van mijn werk als reisblogger is dat het heel veelzijdig is. Je moet van heel veel markten thuis zijn. Misschien dat het me daarom nog steeds niet verveelt. Eerder was ik banen meestal na een jaar of twee wel beu. Ik hield het leuk door bij de activiteitencommissie tegen en andere sideprojectjes erbij te doen. Nu pak ik dat anders aan: nu bedenk ik een project wat me leuk lijkt om te doen, dan kijk ik of het haalbaar is. Ik zoek mensen die willen/kunnen helpen om dat te realiseren. Dat is het voordeel van eigen baas zijn. 

Wanneer ben jij op je best en het meest creatief?

Ik ben op mijn best als ik een nieuw idee heb. Dan kan ik me daar helemaal in verliezen. Dat is ook wel weer een valkuil, want ik moet wel opletten dat ik mezelf dan niet voorbij loop. En ik moet sommige projecten die me leuk lijken echt parkeren. Eerst het een afmaken en dan het ander. Mijn enthousiasme wil echter vaak alles tegelijk. Ik heb door de jaren heen wel geleerd dat dat niet werkt. 

Wat zijn de grootste uitdagingen waar je als multipotentialite mee te maken hebt gehad en hoe heb je die overwonnen?

Focussen en productief blijven, blijft lastig. Doordat ik zoveel ideeën en interesses heb, ben ik snel afgeleid of raak ik verveeld. Dan mis ik de uitdaging, soms al voor ik een idee heb uitgewerkt. Overwonnen heb ik die struggles nog steeds niet.

Hoe ga je om met eventuele kritiek of onbegrip van mensen die denken dat je één focus moet hebben of een keuze moet maken?

Mensen om mij heen snappen niet altijd waar ik mee bezig ben en vinden mij raar. Dat snap ik wel. Het is moeilijk te begrijpen als je zelf geen multipotentialite bent. Als mensen aan mij vragen wat ik doe dan zeg ik vaak: “Heb je even?”. Dat vind ik wel lastig. Ik kan niet in één zin uitleggen wat ik doe. Ik doe zoveel. En wat ik vandaag doe, doe ik morgen misschien niet meer. 

Wat zijn je toekomstplannen en ambities als multipotentialite?

Toekomstplannen heb ik niet. Ik zie wel wat er op mijn pad komt. Voor nu ben ik happy met wat ik allemaal doe en vind ik het heerlijk dat ik dat allemaal zelf kan bepalen. Ik accepteer dat mensen mij raar of anders vinden, want dat ben ik ook.

Wil je de reizen van Judith volgen? Kijk dan op haar website Worldwife

16 Comments

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.