Buitenspelen voor volwassenen is de nieuwste groepssport in de Hoeksche Waard

Dit artikel is geschreven voor en gepubliceerd op Indebuurt Hoeksche Waard

Wanneer heb jij voor het laatst lekker buiten gespeeld? Met boomstammen gesjouwd of in de bomen geklommen? Je schoenen eerst moeten uitkloppen van al het zand, voordat je ze in de kast terug kon zetten? In de Hoeksche Waard kun je nu op twee locaties wekelijks een groepstraining buitenspelen doen.

Onbevangen lol maken, voor kinderen is dit gevoel heel normaal. Als volwassenen vergeten we soms hoe leuk buitenspelen is. Martijn Trouwborst van NatuurlijkSportief Hoeksche Waard wil iedereen weer aan het buitenspelen krijgen. “Sporten hoeft niet aan elkaar te hangen van parameters en strikte doelen. Het kan ook spelenderwijs. We doen dit door gebruik te maken van de prachtige natuur in de Hoeksche Waard”.

Geen sportgoeroe’s

Bij NatuurlijkSportief combineer je sporten met uitwaaien in de natuur. Het doel? Iedereen moet blij naar huis. “We gaan aan de slag met wat jij al kan en we werken heel laagdrempelig. Het is niet de bedoeling dat je uitgeput met je tong op je knieën loopt. We zijn ook geen sportgoeroe’s. Wij zijn ervoor om het veilig te houden, dat het leuk blijft en gezellig.”

Vrijheid, eenvoud en functionaliteit

De drie belangrijkste pijlers voor de groepstrainingen zijn: vrijheid, eenvoud en functionaliteit. Je bepaalt bijvoorbeeld altijd zelf of je deze week wel of niet aan kunt sluiten. Martijn: “We werken met een strippenkaart en die heeft geen houdbaarheidsdatum. Ook doe je niets waar je geen zin in hebt. In de modder springen is geen must. De natuur zit vol met mogelijkheden om mee te kunnen sporten en bewegen. Functionaliteit is belangrijk omdat we wel buitenspelen, maar dan niet op het niveau van zakdoekje leggen. We gaan ervoor dat je echt sterker, vitaler en weerbaarder wordt. Hoe dat er voor jou ook uitziet en wat jouw niveau ook is.”

Op woensdag en zaterdag kun je buitenspelen in het Zuid-Beijerlandse bos, op vrijdag in het Veerbos bij Numansdorp.

Verwilderexpedities op Tiengemeten

Buitenspelen in de natuur, daar kan Natuurmonumenten zich wel in vinden. Dus hebben NatuurlijkSportief en Natuurmonumenten de handen ineen geslagen voor een hele bijzondere samenwerking.

Dit jaar is het eerste jaar waarop ze samen verwilderexpedities op Tiengemeten organiseren. Wij van indebuurt hadden de eer om mee te gaan met de allereerste editie.

Mobieltjes blijven thuis

Op 18 september gaat de pont naar Tiengemeten al vroeg. De mobieltjes blijven thuis en de vuilniszak voor over onze tassen, voor als we moeten zwemmen, gaat mee. Kun je tijdens een reguliere groepstraining kiezen om niet door de modder te gaan: die optie is er vandaag niet. Vandaag gaan we van de paden af en dwars door de natuur. Als er geen pad is, lopen we door het hoge riet en als we water tegenkomen zwemmen we naar de overkant.

Wildplukwandeling

We beginnen met een wildplukwandeling onder begeleiding van Natuurmonumentengids Cor Tanis. Nadat Cor ons vertelt hoe je altijd kunt meten hoe hoog een boom is nemen we afscheid en gaan we echt van de paden af. We lopen langs het water, dwars door manshoog riet en prachtige velden vol heerlijk ruikende munt. We passen de plantenkennis van Cor direct toe en plukken wat munt om onze eigen thee van te maken. Buitenspeelbaas Martijn wijst naar de ruïne van de verlaten boerderij waar we uiteindelijk ook terecht zullen komen. Deze boerderij ligt op een eiland zonder dat er een directe route naartoe loopt. Dat wordt zwemmen.

De zoveelste verrassing onderweg

Onderweg komen we een aantal Schotse Hooglanders tegen die nogal verbaasd opkijken. Op deze locatie komen normaal gesproken geen mensen langs. Op de route stoppen we alleen voor een slokje zelfgemaakte thee of om van het uitzicht vanaf een oude koelcel te genieten. Als we bij de boerderij aankomen ligt de zoveelste verrassing voor ons klaar: in het huis ligt een skelet van een Schotse Hooglander te drogen.

Gevoel van onoverwinnelijkheid

Wat deze tocht zo bijzonder maakt, is het gevoel van onoverwinnelijkheid. Al val je al van een boomstam over het water bij de speeltuin die voor kinderen is bedoeld. Of blijf je met je schoen in de modder staan. Ook als je jezelf niet direct zou omschrijven als een sportief persoon is deze expeditie zeker de moeite waard. Alleen al door het gevoel: waarom doen we dat eigenlijk niet veel vaker: dat buitenspelen voor volwassenen?

Ook buitenspelen?

Zelf van Cor Tanis horen hoe je altijd kunt meten hoe hoog een boom is of de zwemmen naar de ruïnes op Tiengemeten? De verwilderexpedities zijn gepland op een aantal exclusieve data die je kunt vinden op de site.

Een gratis proefles van de reguliere groepstraining kun je voor volgende week al in je agenda zetten. Op woensdagavond en zaterdagochtend kun je meedoen met de groepstrainingen in het Zuid-Beijerlandse bos. Bij drukte kun je ook op vrijdagochtend aansluiten in het Veerbos in Numansdorp.

No products in the cart.