Multipotential Yvonne liet los wat anderen van haar dachten en is nu trouwambtenaar.

Kun je kort iets vertellen over wie je bent, wat je doet en waar mensen je kunnen vinden?

Mijn naam is Yvonne, je zou me kunnen kennen van mijn blog Over Yvonne waar ik allemaal tips deel om van elke dag een mooie dag te maken. Daarbij richt ik mij vooral op al het moois in Groningen en Friesland. Van wandelroutes, leuke winkels tot heerlijke restaurants en andere uitjes.

Daarnaast ben ik ook trouwambtenaar en ceremoniespreker. Je kunt mij hiervoor vinden op yvonnedijkstra.nl Een prachtig beroep waarbij ik zoveel mooie mensen ontmoet op een heel bijzonder moment in hun leven. 

Om alles op het gebied van tekst, woorden en verhalen compleet te maken, ben ik ook boekrecensent bij boekrecensieblog.

Naast deze drie ‘functies’ met woorden, teksten en verhalen, ben ik ook verpleegkundig kwaliteitsadviseur bij een grote zorgorganisatie in Friesland, moeder, dochter, echtgenoot en vriendin van de leukste vriendinnen!  

Wat betekent multipotentialisme voor jou en hoe kwam je erachter dat je een multipotential bent?

Voor je oproep om mee te doen aan een interview had ik nog nooit eerder gehoord van de term multipotentialite. Maar het gekke is dat ik mij daar direct in herkende. Ik heb de betekenis in Google opgezocht en herkende mij ook daar direct in: breed getalenteerd, veranderingsgericht, vernieuwer, gepassioneerd onderzoekend en vrijdenkend. Dit zijn allemaal eigenschappen die ik bij alles wat ik doe inzet én nodig heb. 

En ook ik heb geprobeerd mij met één functie bezig te houden, maar dan kriebelt en jeukt het om toch nog wat er bij te gaan doen. Dus dat is voor mij geen optie. 

Wanneer ben jij op je best en het meest creatief?

Oh, dat is op zoveel verschillende momenten. Maar in mijn kantoor thuis, met mijn eigen inrichting, spullen en in alle rust, dan komen de mooiste woorden op papier. Maar ook voor het slapen gaan, dan draaien mijn gedachten overuren en wou ik wel dat ik een USB-poort in mijn hoofd had zodat ik al die gedachten en prachtige speeches op kon slaan. 

Hoe combineer je jouw verschillende passies en talenten in je werk?

Zoals al geschreven, komen alle kenmerken van een multipotentialite in alles wat ik doe van pas. En daardoor lijkt het voor een buitenstander dat ik heel veel verschillende dingen doen. En ergens is dat natuurlijk ook zo, maar het heeft zoveel overlap met elkaar. Als blogger schrijf ik vanuit ervaring en beleving teksten, als trouwambtenaar schrijf ik speeches vanuit gesprekken met bruidsparen, als boekrecensent lees ik boeken en vat mijn leeservaring samen in recensies en als kwaliteitsadviseur verzamel ik informatie vanuit onderzoek en metingen en bundel dat tot een advies in heldere overtuigende bewoordingen.  

Wat zijn de grootste uitdagingen waar je als multipotential mee te maken hebt gehad en hoe heb je die overwonnen?

Grootste uitdaging voor mij is overzicht houden, het werk af krijgen en niet te veel hooi op mijn vork nemen. Mijn creatieve gedachten staan nooit stil. Ik ben altijd bezig met ergens woorden aan te geven en met het willen delen van alles wat ik zie en lees. Een goede planning is essentieel. Ook echt tijd vrij maken om niet aan het werk te zijn en tot rust te komen is belangrijk voor mij om creatief te blijven. 

Regelmatig ben ik die grens over gegaan, daar heb ik van geleerd en daarom plan ik nu veel beter en ga ook af en toe ‘uit’. Mij dan niet bellen, mailen of appen. Ik ben er niet! Kortom, nee is ook een antwoord en dat zeg ik dan ook steeds vaker. 

Hoe ziet een typische werkdag er voor jou uit en hoe houd je jezelf gemotiveerd en geïnspireerd?

Mijn werkdagen als kwaliteitsadviseur verdeel ik over drie dagen in de week. Ik werk 20 uur, dus daar is vaak één halve dag bij. 

Mijn dagen dat ik voor mijzelf werk, beginnen om 9 uur nadat ik eerst een ronde huishouden in huis heb gedaan. Dat geeft mij rust in mijn hoofd. Ik neem altijd tussen de middag een uur pauze om mijn hoofd even stil te zetten en doe dan wat huishoudelijke klussen. Dan werk ik weer tot 5 uur en dan ben ik ook echt vrij. In de avond werk ik bijna nooit, tenzij ik een gesprek met een aanstaand bruidspaar heb. 

Ik hoef nooit op zoek naar motivatie of inspiratie. Ik kom tijd te kort. De ene dag wil het schrijven wel beter dan de andere dag. Op die dagen dat het schrijven minder vlot wil, doe ik allen de ‘moet’ schrijf klussen en ga ik bijvoorbeeld social media bijhouden, de boekhouding bijwerken of wat andere kleine klusjes doen. Vaak komt de behoefte om te schrijven dan toch wel en lukt het toch om wat moois op papier te zetten. 

Hoe ga je om met eventuele kritiek of onbegrip van mensen die denken dat je één focus moet hebben of een keuze moet maken?

De mening van anderen vind ik het lastigste. Zo wilde ik nog geen trouwambtenaar worden om ‘dat wat anderen wel niet zouden denken’. Maar dankzij mijn man heb ik toch de cursus gevolg en ben ik nu trouwambtenaar. En wat is dat leuk!

Gelukkig lukt het mij steeds beter hier mee om te gaan. Ik ben er ook heel open in. Een collega vatte mij ooit eens samen als ‘ondernemend’. Dat woord past ook prima bij mij: ik ben een ondernemende multipotentialite! 

Wat zijn je toekomstplannen en ambities als multipotentialite?

Ik ga voorlopig door met wat ik nu doe: bloggen, recenseren, trouwen en kwaliteitsadviseur zijn. Of ik ooit ga stoppen met werken en volledig voor mijzelf ga, is ongeveer de meest gestelde vraag die ik krijg. Dat is niet een doel op zich, maar uitsluiten doe ik het niet. 

Als ambitie qua schrijven heb ik echt de wens te groeien als blogger en als trouwambtenaar naam te maken en gevraagd te worden om de persoon die ik ben. 

En als we heel specifiek kijken naar mijn passie voor schrijven, dan zou ik wel een column in een weekblad of krant willen hebben én een boek willen schrijven. Maar hé, dromen moeten er blijven toch? 

Wil je meer weten over Yvonne? Lees hier dan al haar tips over het mooie Noorden: alles wat je wilt weten als je naar Groningen en/of Friesland op bezoek gaat. Heb je trouwplannen? Kijk dan hier voor informatie over Yvonne als trouwambtenaar en ceremoniespreker.

Comments

12 reacties op “Multipotential Yvonne liet los wat anderen van haar dachten en is nu trouwambtenaar.”

 1. Gaby avatar
  Gaby

  Heerlijk om te lezen. Laat iedereen zijn of haar hart volgen en doen waar je energie van krijgt! Ik ben ook graag met van alles bezig en zolang dat goed gaat, blijf ik dat doen. Lichaam en geest geven vanzelf wel signalen als het een tandje minder moet.

 2. Irene avatar
  Irene

  Goed om te lezen dat er meer mensen zijn die het liefst verschillende dingen doen. Ik houd ook van de afwisseling en ik merk dat dat ook mijn creativiteit ten goede komt.

 3. Linda schrijft 't op avatar
  Linda schrijft ‘t op

  Wat een veelzijdigheid, trouwambtenaar zijn lijkt me erg bijzonder. Je zal best heel wat meemaken en goed te combineren met schrijven.

 4. Rosalyn avatar
  Rosalyn

  Inspirerend om te lezen! Ik kom meestal ook tijd te kort, maar beter dat dan jezelf vervelen en maar gaan Netflixen of gamen tot de dag voorbij is. Ik heb er wel veel respect voor dat iemand al die ballen in de lucht kan houden. 🙂

 5. Mirjam avatar
  Mirjam

  Ik vind het enorm inspirerend als mensen zich niet laten tegenhouden in hun passie en er alles uit kunnen halen wat er in zit. Het klinkt misschien als veel, maar als het je energie geeft, is niks teveel.

 6. Elisabeth avatar
  Elisabeth

  Woh, wat knap zeg. Fijn om dit zo voor elkaar te krijgen. Die usb poort zou ik ook wel willen.

 7. Amelie van Writings by Amelie avatar
  Amelie van Writings by Amelie

  Wauw, wat knap dat je zoveel kan combineren. Trouwambtenaar lijkt me wel een leuke functie!

 8. Tessa avatar
  Tessa

  Wat leuk om te lezen dat je verschillende banen combineert. Trouwbamtenaar lijkt me een bijzonder beroep

 9. Eat Live Travel avatar
  Eat Live Travel

  Leuk interview! Mooi om te lezen dat je je hart moet volgen en moet doen wat je leuk vindt. Dat maakt je uiteindelijk het gelukkigste.

 10. sandra avatar
  sandra

  Wat leuk om te lezen en verbaasd dat je dit allemaal gecombineerd krijgt! Trouwambtenaar lijkt me een geweldige job, mensen bijstaan op één van de mooiste dagen van hun leven

 11. Claire avatar
  Claire

  Wat ontzettend leuk om te lezen! En super leuk om Yvonne zo beter te leren kennen. Mooi ook dat je geleerd hebt om nee te zeggen en je dromen te volgen.

 12. Jouvence avatar
  Jouvence

  Wat leuk om te lezen en wat tof om te zien dat er zoveel andere multipotentialites zijn! Goed dat je je dromen volgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *