Interview

Marieke maakt dromerige collage’s: ik heb geen geheim dat niemand mag weten

Voor alhetmoois ben ik altijd op zoek naar mooie kunst. Maar nog belangrijker is de persoon achter het kunstwerk of het Instagram account vol inspiratie.

Vandaag neem ik je mee in de wereld van de  collages van Marieke Vennik. Op Instagram vind je haar hier

We hebben het over haar creatieve proces, gekke gewoontes en waarom muziek voor haar zo belangrijk is.

Verrassing

Marieke begon in april vorig jaar met het delen van haar collages op Instagram. Naast het maken van collages is ze zelfstandig ondernemer en loopbaancoach. Ik zou dit ook nooit beroepsmatig willen doen. Mijn werk is veel te leuk én op deze manier ervaar ik geen druk om iets voor allerlei opdrachtgevers te moeten maken.” Haar werk hielp haar juist: “Als ondernemer en loopbaancoach heb ik veel artikelen geschreven en ook toen vond ik al dat het er wel mooi uit moest zien. Je kunt niet zomaar een stockfoto boven een artikel plakken”

Haar collages begonnen als een manier om even te ‘pielen’. “Ik wilde nog niet echt gevonden worden, maar lekker anoniem blijven. Ik wilde de vrijheid voelen om te creëren zonder dat vriendinnen of collega’s vanaf het begin meekijken.”

Begin gewoon

De collages van Marieke zijn allemaal digitaal. ‘Ik houd van de digitale wereld en bewonder mensen die analoge collages maken enorm. Maar voor mij werkt het perfect om met m’n laptop of telefoon te werken en met alles op die manier te kunnen schuiven.”

“Wat ik mensen die willen starten met collages zou willen meegeven is vrij simpel: “Begin gewoon. Ook als je (nog) niet met Photoshop overweg kunt. Ik werk zelf met Canva. Natuurlijk zou ik ook uitgebreidere tools kunnen gebruiken (en wellicht ga ik dat ooit ook doen) maar voor nu kan ik alles doen wat ik moet doen.

Natuurlijk ben ik ook enorm benieuwd naar haar proces. Hoe denkt ze van tevoren over haar collages en hoe kiest ze wat ze maakt?

“Ik weet van tevoren nooit waar ik naartoe ga. Sommige plaatjes heb ik binnen tien minuten klaar, andere duren een halve dag en dan werkt het nog niet. Wat een rode draad door mijn werk is, zijn de vintage foto’s. Het liefst uit de jaren dertig tot vijftig. Heel soms uit de jaren zeventig, Maar dat voelt vaak net iets te dichtbij. Verder houd ik een botanische look, van vogels en je kunt mijn collages wel omschrijven als dromerig.”

“Ik begin meestal met een plaatje dat me aanspreekt,” vertelt ze. “Het hangt af van mijn stemming, het seizoen, en de emoties die ik wil overbrengen. Daarna ga ik op zoek naar materiaal dat erbij past. Ik heb een hele verzameling vintage materialen gekocht die overal en nergens vandaan  komen.”

Nog een rode draad is muziek: “er is altijd een koppeling met muziek. Ik loop bijna continu rond met liedjes in m’n hoofd. Sommige liedjes raken je heel erg. Dat bepaalt op een heel directe manier, de sfeer en stemming van een collage.”

“Meestal maak ik gebruik van (vintage) beelden van vrouwen. Dat roept voor mij een sierlijk beeld op. Ik denk ook dat ik me wat makkelijker kan identificeren met de gevoelens die om vrouwen kunnen hangen. Ik heb ook mooie collages gemaakt met mannen, maar heb altijd net wat meer moeite met wat ik er omheen ga maken. “

Ik heb geen geheim dat niemand mag weten

“Marieke voelt geen behoefte om zichzelf als kunstenaar te definiëren. Het gaat voor haar om het plezier en de voldoening die ze uit haar werk haalt. Op Instagram moet je aangeven: ben je artiest of kunstenaar. Maar: wanneer noem je jezelf een kunstenaar? Er zijn een aantal mede collage makers die ik heel erg bewonder. Daar kom ik niet bij in de buurt. Dat hoeft ook niet. Het is voor mij ook niet zozeer een business. Ik hoor wel eens van mensen: je hoeft je werk niet zo te bagatelliseren, maar voor mij voelt dat op dit moment zo.

Het gaat mij er vooral om dat ik er zelf blij mee ben. En als mensen dat leuk vinden is dat heel erg fijn om te horen. Ook omdat het geen business is voor mij, kan ik ook makkelijk advies geven aan beginnende collage makers. Ik heb geen geheim dat niemand mag weten.”

Wat wel heel bijzonder was, is dat ik ooit gevraagd ben om een collage te maken voor het tijdschrift Eva. Dat was best wel spannend, omdat je dan opeens wel met een deadline en duidelijke verwachtingen van anderen werkt. Ik ben er achteraf wel heel trots op. En natuurlijk voelde ik me super vereerd dat ze aan me hebben gedacht.

Heb je een gekke gewoonte tijdens je werk?

“Zelf vind ik het niet zo’n gekke gewoonte, maar ik werk op een voor mij heel relaxte manier. Ik zit in de avonden in m’n luie stoel, pak m’n telefoon met Canva erbij en ga lekker een collage maken. Ik heb een gezin om mij heen met twee puberkinderen, dus van continue focus is geen sprake, maar voor mij werkt het heerlijk.

Jij bent een creatieve duizendpoot, heb je nog tips voor andere veelzijdige makers?

Het is misschien een beetje een open deur, maar doe dat waar je energie van krijgt, dat brengt je altijd iets en ergens.

Deze post bewaren om later nog eens terug te lezen, doe je door onderstaande afbeelding te pinnen:

 

2 Comments

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.