Vandaag lees je een interview met Catelijne Gerlag. Catelijne coacht en traint multipotentials, multipassionats, generalisten, scanner of hoe je jezelf ook maar wilt noemen.
Ze weet precies hoe ze multipotentials kan helpen aan meer werkplezier. Ze helpt je als je niet meer op je plek zit binnen je huidige werk en niet weet wat je wilt óf juist als je als multipotential wilt weten hoe je alles uit je baan haalt. Het einddoel is hetzelfde: voldoening. Je vindt Catelijne hier en op LinkedIn. Ook kun je haar podcast: de Multipotential Studio beluisteren.
Ineens viel het kwartje
Catelijne: “Ik liep een rondje in het groen, met het boek ‘Hoe word je alles‘ van Emily Wapnick’ en dacht: dit verklaart voor mij alles. Ik herkende zoveel van mezelf in dat boek. Elke twee jaar wisselde ik van baan en kreeg daar niet alleen maar leuke reacties op. ‘Ga je nu alweer wat anders doen?’ Jij bent wel echt een jobhopper he?’ En ik dacht alleen maar: ja, leuk toch? Zelf was ik positief over m’n eigen interesses. Ik was overtuigd van het idee: als ik iets oppak, dan lukt het me wel. Dat bleek ook, want tijdens sollicitaties kwam ik meestal wel binnen. Maar ook daar werd toch vaak gezegd: jij hebt veel verschillende dingen gedaan. Ondanks dat ik zelf tevreden was met m’n veelzijdigheid, merkte ik dat anderen me niet altijd konden plaatsen. Ik heb mezelf daarom ook ten onrechte vaak geëxcuseerd. Alsof ik wilde zeggen: Sorry dat ik zo in elkaar zit.”
Halleluja
“Maar toen las ik dus dat boek. En ik dacht vooral: halleluja. Ik ben niet alleen en ik hoef al helemaal geen sorry te zeggen. Ik begreep mezelf meer en dacht ook: meer mensen moeten dit gevoel hebben. Het idee dat je je voor een werkgever en op andere gebieden in je leven, moet aanpassen met het overkoepelende idee: schoenmaker, blijf bij je leest. Bij mij viel het kwartje pas toen ik zo rond de 47 was, nu ben ik juist heel blij met mijn ‘zig-zag c.v’.”
Nu coach je multipotentials, vooral op het gebied van werkplezier. Zijn er dingen die je vaak voorbij hoort komen?
“Wat vaak lastig is om te snappen, maar waar ik wel heilig in geloof is: het per definitie logisch wat jij wilt. Wat je wilt bereiken, doen, zien en meemaken en hoe je je werk wilt inrichten. Het is een mix van dingen die je goed kan. Er zit per definitie een rode draad in, want het komt allemaal vanuit jou. De interesses voelen voor jezelf vaak natuurlijk, zonder dat je kunt uitleggen waarom. Het is niet alleen fijn voor jezelf als je een rode draad kunt ontdekken, het helpt je ook het aan anderen uit te leggen.”
Een multipotential die concrete keuzes maakt
Tijdens de voorbereiding van dit gesprek valt me deze quote op haar website op:
Omdat ik minder strijd ervaar, heb ik een bak energie over. Ik ben nog meer een aanpakker geworden, die concrete keuzes kan maken. Ik ben daadkrachtiger en doelgerichter. Meer tevreden over mezelf dan ooit. En het belangrijkste: ik begin elke werkdag met enthousiasme (sterker: ben altijd vurig over mijn werk, maar ik kan ook enorm relaxen). Ik besluit elke dag met superveel voldoening en geniet me suf van dit leven.
Dit vind ik enorm interessant, omdat bijvoorbeeld Emilie Wapnick (naar mijn idee) juist heel erg vertelt: blijf vooral lekker zwalken, dat hoort erbij. Vooral niet kiezen.’
Dingen bereiken
“Bij mij groeit een interesse langzaam. Er is nooit een ‘clean break’. Het gaat nooit van 100% het ene, naar het andere. Ik zie mezelf meer als een seriële multipotential. Ik wil ook concreet dingen bereiken. Bij coaching begint het vaak met het meer zicht krijgen op waar je van aangaat. Dan word je doelgerichter. Je weet dat je het één interessanter vindt dan het ander. Die kennis over jezelf, met alle vrijheid waar je ook naar op zoek bent, maakt je doelgerichter. Dat geeft je weer meer zelfvertrouwen en richting. Dan bereik je meer en heb je ook meer voldoening uit je werk. Focus is dus zeker niet alleen weggelegd voor specialisten.
Good enough job
“Eén manier waarop je dit kunt aanpakken, is bijvoorbeeld met een parttime baan. Barbara Sher noemt dit een ‘good enough job’. Je haalt er een gedeelte van je werkplezier uit, leert dingen, haalt er met een beetje geluk ook voldoening uit en het geeft je de vrijheid om daarnaast te ondernemen wat je maar wilt, zonder dat daar heel veel druk op ligt.”
Wat is volgens jou, naast aanpakken, een belangrijke mindset voor multipotentials?
“Het helpt als je optimistisch naar jezelf en je omgeving kan kijken. Natuurlijk heb ik ook wanhopige momenten gehad. Dat ik mezelf niet begreep, dacht: wat moet ik nu doen. Het idee dat je ook echt verschillende dingen kan doen, is een voorwaarde en een belangrijk onderdeel van mijn coachgesprekken. Die zijn vooral gericht op het jezelf beter leren kennen en positieve coaching: oplossingsgericht denken. Dit concept is gelijk een voorbeeld van kennis uit een vorige baan: als communicatieadviseur deed ik niet anders.”
Richt je op wat je goed kan
“Ook heel belangrijk is het idee dat je je vooral moet richten op wat je goed kan. Dat klinkt logisch, maar op de basisschool leren we vaak het tegenovergestelde: als je iets niet kan, moet je het leren. Ook kom je uit een gezin met bepaalde waarden, gaan dingen op een bepaalde manier en heb je je eigen aannames. Dat speelt allemaal mee. Deze mindset is zeker te ontwikkelen en is heel belangrijk.”
Onverwacht blije werkgevers
“Ook vergeten werknemers soms dat werkgevers vaak zoeken naar veelzijdige mensen in hun team. Met een houding van: een deel kan ik al, een deel nog niet, kun je heel ver komen. Die houding wordt vaker verwelkomd dan je zou denken. Zeker in een arbeidsmarkt waar tekorten zijn, zijn werkgevers blij met mensen die het leuk vinden om nieuwe dingen op te pakken. Het enige dat je hoeft te doen is dit kenbaar te maken.”
De kern van mijn boodschap is: leer jezelf goed kennen. Ook als je creatief bent of kunstenaar bent. Het is fijn voor jezelf, maar het is ook veel makkelijker om geld te verdienen op die manier. Als je (ook naar buiten toe) kunt zeggen: dit maakt het voor mij echt de moeite waard. Je kunt als multipotential ook echt de diepte ingaan, zonder je vrijheid te verliezen.”
Tegeltjeswijsheid
Het is natuurlijk lastig om jouw verhaal in één zin samen te vatten, maar heb je nog een quote of motto waar je veel aan hebt of hebt gehad?
“Zeker! Er zijn er meerdere, maar één die ik mooi vind, is van Marie Forleo. Zij zegt: ‘Being a multipassionate is not your achillesheel, it’s your superpower’. Zo zie ik het ook echt: gebruik je veelzijdigheid en zet ‘m in voor je werkplezier en voldoening in.”
P.s. over een poosje komt er een ontwerp van deze quote als tegeltje in de shop te staan. Houd deze blog in de gaten als jij of jouw favoriete multipassionate deze quote wel als reminder voor op je werkplek kan gebruiken.
Wil je meer weten over Catelijne? Ga dan naar haar website of volg haar op LinkedIn.
Nu jij: wat vond jij het meest interessant aan dit interview? Heb je een nieuw idee opgedaan, een manier om naar veelzijdigheid te kijken of is er juist iets wat jij zelf heel anders aanpakt? Laat het Catelijne en mij horen, we zijn heel erg benieuwd!
Wat fijn dat er ook coaches zijn voor mutipotentials! Ik ga even kijken op haar website en haar podcast luisteren.
Ja, goed, hè? Ik heb ook het idee dat er veel mensen zijn die er echt iets aan zouden kunnen hebben. Veel plezier met lezen en luisteren!
Ik kan me helemaal vinden in de good enough job. Zelf heb ik dit namelijk ook. Het geeft me de vrijheid om daarnaast me te focussen op mijn eigen website.
Ja precies. Dat zorgt ervoor dat je ook dingen kunt oppakken die niet gelijk (voldoende) financieel resultaat op hoeven te leveren, maar je wel heel veel voldoening kunnen geven. En je leert vaak heel veel tijdens je ‘gewone’ werk. Win-win 🙂
Ik word blij van de mogelijkheden die geboden worden. Het denken in mogelijkheden en opties in plaats van in beperkingen. Niet perse de gebaande paden bewandelen maar kijken naar dat wat bij je past. Want ik denk wel dat niet iedereen gelukkig wordt van regelmatig switchen. Maar veel anderen juist wel, zeker in deze roerige tijden. Kortom. Ik ervaar een gevoel van ‘jezelf zijn’ en daar word ik altijd blij van.