Veelzijdige bloggers, makers en ondernemers

5 redenen om jouw veelzijdigheid te omarmen als blogger, maker of creatieve ondernemer

Heb je veel interesses en passies? Ben je leergierig en nieuwsgierig? Heb je veel ideeën en dromen? Ga je altijd 100% voor iets, maar raak je snel verveeld als er veel routine in je werk komt? Heb je veel variatie en uitdaging nodig?

Als je je hierin herkent, dan ben je waarschijnlijk iemand die ik op deze website samenvat als: veelzijdige blogger, maker of ondernemer. Je bent een multipotential: iemand die veel interesses en vaardigheden heeft en niet in één hokje past. 

Jouw veelzijdigheid in het zonnetje

Misschien heb je wel eens gehoord van andere termen voor multipotentials, zoals multipod, multigetalenteerde, creatieve generalist, scanner, polymath, slashie of Renaissance man/vrouw. Het maakt niet uit hoe je jezelf noemt, het gaat erom dat je je veelzijdigheid erkent en omarmt. En zoal Emilie Wapnick in haar Ted Talk zegt: het past wel bij multipotentials om als groep niet te kunnen kiezen voor één naam. 

Vaak worden in artikelen die over dit onderwerp gaan, gelijk de uitdagingen benoemd: het is lastig om keuzes te maken als er zoveel te kiezen valt, je neemt vaak te veel hooi op je vork, je maakt dingen nooit af. Dat zijn allemaal legitieme uitdagingen waar multipotentials mee moeten leren omgaan. In latere blogposts wil ik deze ook zeker benoemen, maar er zijn echt heel veel voordelen aan veelzijdig zijn. In deze blogpost zet ik deze voordelen in het zonnetje. 

Jouw veelzijdigheid is een kracht, geen zwakte en het gaat je enorm helpen om het ook te zien als kracht. Niet als iets waar je omheen moet leren werken of het te negeren onder het mom van: verschillende interesses hebben is leuk voor mijn hobby’s, maar onhandig als ik een niche moet kiezen voor mijn blog of onderneming. Jouw veelzijdigheid is een bron van creativiteit, innovatie en groei. Juist ook in je werk als blogger, maker en creatieve ondernemer. Ook in je marketing en hoe je jezelf omschrijft. Het is een manier om jezelf te onderscheiden en te laten zien wat je allemaal in huis hebt.

Omarm je veelzijdigheid in je werk in plaats van het alleen in je vrije tijd in te zetten.

Wat zijn dan precies de voordelen van veelzijdigheid als je ook daadwerkelijk iets wilt bereiken?

  1. Je hebt eindeloos veel ideeën. Omdat je van zoveel verschillende onderwerpen iets af weet, kom je op combinaties, waar specialisten niet zo snel aan hebben gedacht.  Je legt verbanden tussen verschillende onderwerpen en werkvelden en kunt op die manier met echt vernieuwende ideeën komen. Ideeën die voor jou heel logisch zijn, maar voor anderen niet. En waar andere dus ook heel veel aan kunnen hebben.
  2. Je hebt een brede kijk op de wereld en staat open voor nieuwe perspectieven. Je hebt niet zo snel een oordeel over mensen of over hoe andere mensen dingen aanpakken, maar vindt nieuwe inzichten alleen maar interessant: weer een nieuwe manier om iets aan te pakken. 
  3. Je ziet als geen ander het grote plaatje. Natuurlijk is het fijn als een ander met de details aan de haal gaat, maar in een of jouw eigen onderneming is het heel belangrijk om snel het grote plaatje te kunnen zien.
  4. Je bent leergierig. Je bent gewend aan het beginnersgevoel dat met iets nieuws leren gepaard gaat, omdat je telkens aan iets nieuws begint. Je pakt zaken snel op en ontwikkelt graag nieuwe vaardigheden. Je hebt een groot aanpassingsvermogen en kunt je makkelijk inleven in verschillende situaties.
  5. Je vervult makkelijk meerdere rollen. Je kunt verschillende taken en verantwoordelijkheden op je nemen, en je kunt goed samenwerken met verschillende soorten mensen. Je bent flexibel en veelzijdig inzetbaar.

De valkuil is vaak, dat je als veelzijdige creatieveling, denk dat iedereen zo in elkaar zit. Je hebt snel het idee dat, wat voor jou makkelijk is, voor anderen ook makkelijk is. Maar dat is lang niet altijd zo. Daarnaast is het ook verleidelijk om je veelzijdigheid te bewaren voor je eigen hobby’s of persoonlijke projecten in plaats van op je werk, voor je blog of je eigen onderneming.

Multipotentials hebben veel voordelen, maar ook veel uitdagingen. Misschien herken je jezelf in de volgende vragen:

  • Hoe kies ik tussen al mijn interesses en mogelijkheden?
  • Hoe vind ik mijn niche of rode draad in mijn werk?
  • Hoe blijf ik gemotiveerd en geïnspireerd in mijn projecten?
  • Hoe ga ik om met onzekerheid en onbegrip vanuit mijn omgeving?
  • Hoe zorg ik voor een goede balans tussen werk en privé, tussen inspanning en ontspanning, tussen verschillende interesses?

Als je jezelf deze vragen weleens stelt, dan ben je niet alleen. Er zijn veel multipotentials die met dezelfde uitdagingen worstelen. Maar er zijn ook manieren om met deze uitdagingen om te gaan, en om je veelzijdigheid in je voordeel te gebruiken. In de komende blogposts ga ik je meer vertellen over de uitdagingen en strategieën voor multipotentials. Ik ga je tips en voorbeelden geven om je te helpen je passies en talenten te benutten, en om je veelzijdigheid te omarmen.
Wil je meer weten over multipotentials en veelzijdige bloggers, makers en ondernemers? Houd de blog dan in de gaten.

In welk voordeel herken jij jezelf het meest?

In welk voordeel herken jij jezelf het meest en hoe kun je die nog beter inzetten bij de dingen die je dit jaar wilt gaan bereiken? 

Deze post bewaren om later nog eens terug te lezen, doe je door onderstaande afbeelding te pinnen:

 

8 Comments

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.