Boekenleggers

Van experiment naar product. Maar is het nu een boekenlegger of bladwijzer, wat vind jij?

Altijd dingen proberen. Ook al weet je niet waar je uitkomt. Misschien is dat wel het leukste aan maken: je hoeft het allemaal niet van tevoren te weten. Dat is ook precies de reden dat ik ‘gewoon’ een baan heb naast al mijn projecten – omdat ze niet per se een heel salaris hoeven op te leveren.Vroeger vond ik het lastiger om niet per al mijn geld te verdienen met mijn bedrijf of creatieve projecten, nu vind ik het juist heel fijn dat daar geen druk achter zit. Natuurlijk heb ik wel doelen, dat is wat anders. Ik ben heel gemotiveerd, maar zit niet gelijk in de problemen als ik een maandje minder tegeltjes verkoop bijvoorbeeld.

Contrast tussen licht en donker, hoog en laag

Experimenteren dus. Het begon allemaal met dit experiment. Ik wilde stempels maken met reliëf houtblokken, maar al snel werd duidelijk dat het eindresultaat niet helemaal klopte met mijn oorspronkelijke plan. Gelukkig maar. Want wat ik ontdekte, was beter dan een stempel. In de reliëftekening zag ik dat ik het lichte, hoger gelegen stuk hout van het ontwerp heel mooi vond. Eigenlijk mooier dan het eindproduct dat ik in gedachten had: een stempel of linosnede-achtige constructie.

Dus ging ik verder denken. En proberen. Nog meer manieren om het hout te snijden met de lasersnijder om dat verschil tussen hoog en laag te krijgen. Maar het probleem met lasersnijden is altijd: je snijdt letterlijk hout weg. Dus dan zie je ook een zwartgeblakerde rand. Natuurlijk zijn daar trucjes voor. Je kunt je hout eerst met schilderstape beplakken of je schuurt achteraf een laagje weg. Maar omdat ik van heel fijne en precieze ontwerpen houd is dat allebei niet zo’n handige optie.

De oplossing in een heel andere hoek

Toevallig kwam er vorig weekend (veel eerder dan we gedacht hadden) een aanvulling binnen voor bij de 3D printer. Een manier van het verdelen van het materiaal waardoor we kleuren ‘door elkaar’ kunnen printen. In plaats van kleur op kleur zoals eerder moest. En toen kreeg ik opeens een idee: wat nu als we het idee van het verschil tussen licht en donker behouden, maar op een heel andere manier maken: met de 3d printer? Ik heb zwart én koperkleurig materiaal, dus dat zou best eens kunnen werken. En het werkte nog ook. Zonder de reliëfblokken had ik hier waarschijnlijk nooit aan gedacht.

Zoals altijd bij nieuwe ideeën, waren er ook deze keer flink wat testjes nodig. De eerste prints waren veel te dun: je kon er helemaal doorheen kijken.

Daarna maakten we ze dikker, maar toen zag de print er niet mooi uit. Vervolgens bleek de achterkant niet mooi te worden.. Pas na meerdere pogingen hebben we een bladwijzer gemaakt waar ik helemaal blij mee ben. De illustratie komt er mooi op uit, de bladwijzer is niet te dik of te dun en hij blijft flexibel. Net als bij een papieren bladwijzer vind ik het fijn als een bladwijzer lichtgewicht is. Anders krijg je zo’n hobbel in je boek.

Ik kon het natuurlijk niet laten om gelijk een aantal ontwerpen te maken: Dus: vanaf komende week kun je deze bladwijzers in de webshop kopen. Zodra ze in de fysieke winkels liggen, laat ik je dat natuurlijk gelijk weten.

En nu ben ik benieuwd: wat vinden jullie? Is het een boekenlegger of een bladwijzer? Laat het me weten!

No Comments

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.