Deze binnenkijker – inclusief fotografie- is geschreven voor en gepubliceerd op Indebuurt Dordrecht.
De wind komt door alle kieren, maar dat weerhield Amber niet om dit huis in hartje Dordrecht te kopen. Het pand is oud, maar hoe oud precies? Dat weet niemand zeker. De schatting is dat het rond 1830 gebouwd is, maar het kan ook uit 1600 of 1700 komen. Dat is nogal een verschil, maar de geschiedenis laat zich niet altijd precies documenteren. Net als de vraag of het pand inderdaad ooit onderdak bood aan één van de eerste drukkerijen van Nederland. Het zal hoogstwaarschijnlijk voor altijd een mysterie blijven.
Dat de noordenwind door de kieren komt, daar heeft Amber dus niet zoveel last van. “Het leeft wel én het heeft dus al een lange tijd geleefd. Dat zie je bijvoorbeeld terug in allerlei prachtige oude elementen, zoals de balken die tegen het plafond zitten. Het is juist daardoor zo’n gezellig en knus huis.”
Het verhaal gaat verder onder de foto’s.
Steeds een hogere ladder
Vorig jaar maart trok ze in het huis, samen met haar hond Itchy en twee katten: Jip en Fien. Maar voordat dat kon, moest er nog wel geklust worden. En dan vooral: alles moest gewit worden.
“De bezichtigingen vielen allemaal op dagen dat het slecht weer was, het was best een donker hol. Mijn missie was er een licht huis van maken. Er was op dat moment geen schilder meer te vinden, dus ik ben mijn ouders heel dankbaar. Die hebben me ontzettend veel geholpen. Vooral de balken tegen het plafond waren veel werk. We hebben een aantal keer een hogere ladder moeten gebruiken, het is hier best hoog. Het plafond tikt toch al snel net iets meer dan drie meter aan.”
Licht, opgeruimd én gezellig
“Ik zie een huis een beetje als de backdrop van de film van je leven. Het is belangrijk voor me dat het weerspiegelt wie ik ben. Een licht en opgeruimd huis horen daar bij. Maar licht en opgeruimd is zeker niet hetzelfde als steriel. Een knipoog naar mijn persoonlijkheid is net zo belangrijk. Er staan foto’s van mijn beide oma’s, die er ondertussen niet meer zijn. Ook staan er lekker wat planten, al heb ik helemaal geen groene vingers.”
Je kunt verder lezen onder de foto’s.
Sentimentele spulletjes
“Heel gehecht aan spullen ben ik niet. Toen ik single werd, heb ik alles achtergelaten. Behalve het bestek, vraag me niet waarom. Verder sleep ik vooral sentimentele spulletjes mee zoals foto’s en Patty, mijn konijn. Die heb ik gekregen toen ik geboren werd en heeft nu ook nog steeds een mooi plekje in huis.”
Veel geluk gehad
Praktisch moet een huis volgens Amber ook zijn. “Een marmeren keukenblad is natuurlijk hartstikke mooi, maar toch ben ik heel blij met m’n keuze voor een houten blad van de IKEA. Ik heb heel veel geluk gehad: één dag voor de lockdown liep ik in de IKEA en zag dit blad in het echt. Anders was het helemaal spannend geweest. Als er nu een buts in het werkblad komt, dan hoort dat er gewoon een beetje bij. Trouwens: ik vind koken heel leuk, maar ik ben er niet bepaald goed in.”
Ik kap ermee
Alle aankopen moesten online worden gedaan en dan zijn miskopen soms onvermijdelijk. “Zo is dit het derde bad dat ik had besteld. De één had een levertijd van vier weken, dat vond ik veel te lang. De tweede kwam beschadigd aan. De aannemer zei: dat is maar goed ook, dat bad had veel te groot geweest. Ik heb heus weleens op de trap zitten huilen met het idee: ik kap ermee, dit is niks voor mij. Maar ja, mijn oude huis was al verkocht en ik kan natuurlijk niet voor altijd bij m’n ouders op zolder blijven slapen.”
“Nog steeds ben ik heel blij met dit huis vol karakter. Of het nu uit 1600 of 1800 komt. Het is midden in het centrum, dus heel levendig. Wat ik ook maar nodig heb: ik loop naar buiten en binnen een paar minuten is het geregeld.”